Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/342813/virtual/www/domains/krystalrk.cz/wp-includes/meta.php on line 638
Nové zdražení stavebních povolení: Co to znamená pro majitele nemovitostí? - Krystal
We found 0 results. View results
Your search results

Nové zdražení stavebních povolení: Co to znamená pro majitele nemovitostí?

Autor: admin on 5 května, 2024
0

Od 1. července letošního roku nastane v oblasti stavebnictví v České republice zásadní změna, která zanechá výrazný otisk nejen v peněženkách majitelů nemovitostí, ale i ve vnímání samotného procesu stavebních povolení. Tímto datem totiž vstoupí v platnost nové sazby správních poplatků, které se výrazně zvýší, a to až několikanásobně. Jednou z nejvíce diskutovaných změn je zdražení povolení pro vrtání studní, kde se cena za vydání povolení zvedne z původních 300 korun na nynějších 10 tisíc korun.

Tento nárůst správních poplatků nemine ani majitele nemovitostí, kteří plánují jakoukoli stavební činnost v blízké budoucnosti. Zvýšení cen postihne rovněž odborníky v oboru, jako jsou stavebníci, vrtné firmy a hydrogeologové, kteří budou muset přizpůsobit své náklady novým podmínkám.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš argumentuje tím, že zařazení staveb a studní do kategorie, která vyžaduje složitější povolování, bylo vyjednáno s ohledem na nové požadavky ministerstva zemědělství. Navzdory tomu, že se někteří zúčastnění domnívají, že nové sazby jsou nadměrné, ministerstvo zdůrazňuje narůstající administrativní náročnost prováděných úkonů a inflaci jako klíčové faktory této změny.

Toto zdražení rovněž ovlivní i další poplatky spojené se stavební činností, jako je povolení na novou garáž, rodinný dům nebo chatu, které se nově vyšplhají na pět tisíc korun oproti současným tisícovkám. Změny v oblasti stavebních povolení tak představují zásadní výzvu pro majitele nemovitostí i profesionály v oboru stavebnictví.

Compare Listings